Eden glavnih ciljev projekta je dokazati mladostnikom in ostali javnosti, da je zdrava hrana lahko dostopna vsem, ne glede na njihovo ekonomsko stanje. Navdušuje dejstvo, da je v proces vključenih preko 65% otrok s slabšim učnim uspehom, ki v večini izhajajo iz družin z nižjim ekonomskim statusom. Ob tem preko 80% šol prihaja iz izven mestnega – ruralnega okolja. Na podlagi virov (OŠ) se dviguje splošni učni uspeh, učenci kažejo visok nivo zanimanja in posledično razumevanja raznolikih učnih vsebin, kar privede do izbire raznolikih srednjih šol in vstop na fakultete. Vse to vodi k izbiri kvalitetnih poklicev, družine nižjega ekonomskega statusa k izboljšavi le-tega, k aktivnosti prebivalstva v smeri želje po ustvarjanju in nadgradnji obstoječih dejavnosti, k samoiniciativnosti in uspešnosti na vseh področjih.
Zagovarjamo dejstvo, da je zdrava hrana dosegljiva vsem in nikakor ni le privilegij premožnih saj s/z:
koriščenjem lastne hrane ali hrane iz okolice (manjši pridelovalci ali kmetje),
zmernimi količinami pripravljene hrane,
uporabo delov hrane (predvsem zelenjave), ki so še do nedavnega predstavljali zavržke,
predelavo ostankov (primernih za skladiščenje) naslednji dan – reciklaža,
načrtovanimi postopki (in količinami) v skladu z zapovedmi prednikov,
uporabo hrane sezonske narave, ki jo v veliki meri narava ponudi sama,
predvsem pa učenjem priprave jedi doma v zameno za nakupom gotovih jedi v trgovinah,
sodobnimi kuharskimi postopki in izogibanjem umetnih sestavin, ojačevalcev okusa, barve,.. (ki običajno predstavljajo velik strošek),
primerno dekoracijo,
kompozicijami prilog – enostavno in le to, kar sodi zraven in kar v danem dnevu potrebuje telo
med vrstniško spodbudo in predvsem vzorom, ki ga otroci nudijo staršemto tudi potrjujemo!
Postopki dela:
raziskovanje izvora hrane, ki jih predpisujejo tradicionalne jedi
način pridelave lokalno značilne sezonske hrane, predvsem zelenjave in sadja
enostavni načini uporabe hrane v vsakodnevnih jedeh
na podlagi sodelovanja s kuharskimi mojstri spodbuda k vizualni privlačnosti jedi
osvajanja ročnih spretnosti in postopkov priprave hrane v skladu z zapovedmi zdravega načina življenja
medgeneracijsko in med vrstniško sodelovanja ter komunikacije
izobraževalne aktivnosti za mentorje in mladostnike, ki poglabljajo zavedanje o vsebnosti posameznih sestavin, potrebnih za zdrav razvoj posameznika
Prihajamo do rezultatov:
pridelave predvsem zelenjave na šolskih in domačih vrtovih
poseganje javnih zavodov in kasneje družin po sestavinah manjših lokalnih proizvajalcev ter tako posledično uživanja sezonskih sestavin s kratkimi verigami ali iz okolice
uporabe enostavnih sestavin in kreacije zanimivih okusnih jedi v kratkem času
izjemnega višanja odstotka zelenjave v vsakodnevnih jedeh
nadomeščanja velikih količin močnatih izdelkov s kašami
spoštovanja jedi sezonske narave in tradicije
poznavanja potreb telesa posameznika glede na način življenja
višanja količine športnih aktivnosti
višjega nivoja zdravja in zadovoljstva na vseh področjih ter posledično uspešnosti
Ker poudarjamo:
izbiro sestavin brez ovitkov
uporabo doma ali v bližnji okolici pridelanih sestavin
zmerne količine zaužite hrane
krepitev zavedanja: kdaj je potrebno zaužiti kaj in zakaj